fredag den 16. marts 2007

Troldand - Aythya fuligula




powered by ODEO

Kendetegn:
En af Nordens mindste dykænder, 44cm. Hannen er i yngletøjet fra november til maj, dvs sort med hvide kropssider og lang nakketop. Om vinteren ligner den hunnen, dog mere sort. Når de flyver, har både hannen og hunnen tydelige hvide bånd på bagvingerne.
Hunnens kald er som et kraftgt snerrende karr, mens hannen triller mere med stemmen.

Hvor ses den?
Troldanden er en dansk ynglefugl, dog med en beskeden bestand. Den yngler i næringsrige søer og moser, samt i brakvandslaguner og fjordvige, her skal dog være masser af bredvegetation. Den er udbredt i det meste af landet, med flest ynglepar i Vejlerne og i Tønderområdet.
Hovedparten af vinterhalvårets troldænder opholder sig i saltvand ved lavtvandsområder, ofte i fjorde. Især ved Københavnsområdet og ved Sydsjællands kyst samt øerne i smålandshavet, det sydfynske Øhav og i Flensborg fjord.

Hvordan ses arten oftest?
Troldanden er størstedelen af året en flokfugl, på gode steder kan man se op til 5000 samlet på et sted, men oftest ses de i små flokke på 10-50 eksemplarer. Man ser dem ofte hvile, dette skyldes de bruger natten på at, med et fint ord, at fouragerer. Om foråret ses de ofte parvis.

Udbredelse.
DK, samt lang kysten ved Sverige og Norge, samt østover i et bredt bælte gennem det nordlige Rusland frem til Stillehavet.

Trækforhold.
Mange overvintre i de danske farvande, mens andre trækker videre til andre dele af vesteuropa.

Yngleforhold
Yngler når den er 1-2 år gamel, den lever i sæson ægteskab. Ruger ofte sammen med hættemågekolonier - da den der får en god beskyttelse af sine æg. Reden placeres på land, eller omgivet af vand, oftest godt gemt i vegetation- dog hvis i en mågekoloni ofte i det fri.
8-11 æg, udruges af hunnen på ca 25 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 45-50 dage. Men bliver hos deres mor en del tid længere.

Føde.
Fourager mest ved dykning på lavt vand (tre meter) Spiser snegle, muslinger, div krebsdyr, fisk og diverse vandplanter.

Ingen kommentarer: