fredag den 16. marts 2007

Blishønen - Fulica atra


powered by ODEO

Kendetegn.
Ca 37 cm, kendes på sit hvide næb og pandeskjold. Ungfugle er gråbrune med lysere strube, hals og bryst - i aug til dec skifter ungfugl fjerdragt til voksenfugl. Dog er dens hvide pandeskjold mindre end en fuldvoksen blishøne.

Hvor ses den?
Blishønene er en alm ynglefugl i Danmark, men er mest almindelig i den østlige del, hvor den foretrækker næringsrige søer og moser, samt brakvandsfjorde og større strandsøer.

Hvordan ses den oftest?
Blishønen er den mindst sky af sumphønsene og derfor ofte nem at få øje på. Man ser den ofte svømme omkring med rykvise bevægelser på den åbne vandflade, og indimellem tippe over, eller dyke et par meter for hurtigt efter at komme op samme sted med planter i næbet.

Udbredelse
Blishønen er en kendt fugl i store dele af norden, samt andre af europas lande, i det nordlige Afrika samt i store dele af Asien og Australien.

Trækforhold
Ca halvdelen af de danske ynglefugle forlader landet fra ca sep/okt og kommer tilbage ultio feb/marts. De tager til Vest og Syd europa.

Yngleforhold
Blishønen yngler første gang 1-2 år gammel, den er teritorial og danner ofte par for en sæson, dog med hyppig forekomst af bigami :-)
Reden bygges som en platform oftest i nogen siv eller lignene. De lægger 5-14 æg, og udruges i fællesskab på 21-24 dage. Ungeren passes af bege forældre, og er selvstændige efter ca 30 dage, men er først flyvefærdige efter ca to måneder. (se billede i tidligere post med en blishøne igang med redebyggeri)

Føde
Æder mest planteføde, men er om vinteren altædene.

Ingen kommentarer: